COLUMN Dide is een rennend SPRINT-kind. Ze weet niets over eten, maar vindt het wel heel lekker. En leuk om over te leren en schrijven. Niets wat ze schrijft is niet waar: alle voedingsinformatie komt vanuit de diëtisten van SPRINT.

door Dide Evers | foto: Jørgen Geers

 

Ik ben een kind van uitersten. Ben ik mijn korte blonde haren zat? Dan gaan er lange bruine vlechten in. Heb ik een zak chips in mijn handen? Dan gaat ie op. Staat er een leuk liedje op? Ik ga te grooven.

Afgelopen jaren heb ik twee uitersten opgezocht in het zorgen voor mijn lijf.
Zo lukte het me in 2015 om het merendeel van het jaar mijn lijf als heiligdom te behandelen. Goed sporten, goed eten, goed slapen. Geen alcohol, geen toegevoegde suikers, geen eten uit pakjes, zakjes, potjes, waardoor ik niet alleen toegevoegde suiker, maar ook al die andere toegevoegde stoffen vermeed. Ook alcohol vermeed ik (laten we voor de goede orde 1 glas per maand aanhouden).

Met nog wat maanden te gaan, weet ik nu al dat het me in 2016 is gelukt het merendeel van het jaar mijn lijf als vuilnisbelt te behandelen. Sporadisch fanatiek met sport en chronisch toegewijd aan snoep, alcohol, uit eten (McDonalds is ook uit eten, toch?), en slecht slapen.

Mijn mentale en lichamelijke status 2015: ik heb me nog nooit zo goed gevoeld, huid is mooi, lijf is mooi, concentratie is goed (voor mijn doen).

Mijn mentale en lichamelijke status 2016: moe, ontregeld, +4kg, -prestaties, chagrijnig en een tikkeltje bipolair. Ik voelde me 100000% gezonder in 2015. Maar ik ben nog steeds even gelukkig met mijn leven en mijn lijf. Geluk en gezondheid, liggen ze dan toch verder uit elkaar dan ik altijd dacht?

100% SUIKERVRIJ?

Suikervrij betekent doodgaan, want suiker is je brandstof. Niemand kan zonder suiker. Daarom verafschuw ik het woord ‘suikervrij’. Het is een verkeerde benaming voor een ‘aanpassing’ in je dieet. Het woord ‘suikervrij’ wordt verschillend en ook verkeerd geïnterpreteerd. Dus bij deze: ‘Suikervrij’ betekent in het eerste plaats ‘het ontbreken van toegevoegde suikers’. En zelfs dan is het niet altijd slecht om suikers toe te voegen, als het maar in verhouding blijft.

Dit is een artikel uit SPRINT Magazine. Lees hier meer columns, interviews en artikelen.