Column Niels de Beer is betrokken bij het ‘Health Innovation’ programma van de Avans Hogeschool en de stad Breda. En is medeoprichter van de kenniskring ‘Active Ageing’. Hij geeft presentaties en lezingen over innovatie binnen de gezondheidszorg. Daarnaast is hij geboren en getogen Bredanaar en actief hardloper.

Door Niels de Beer | Foto Jørgen Geers

Gezond ouder worden

Ergens half juli kreeg ik een mailtje van de stichting de Bredase Singelloop dat ik me toch echt weer moest inschrijven voor ‘Het gezelligste hardloopevenement van Nederland’ op 2 oktober. En natuurlijk heb ik dat gelijk gedaan. Want al 31 jaar lang staat de eerste zondag van oktober omcirkeld in mijn agenda voor dit event. Want dat is het. Een supergaaf event. Met muziek van dj’s en bandjes, in een bourgondische sfeer waar duizenden mensen samenkomen in het centrum van Breda. Om elkaar te ontmoeten, een drankje te drinken, te kijken naar mensen die aan het hardlopen zijn en/of om zelf als hardloper deel te nemen. Je zou dit laatste bijna vergeten.

En wat die deelnemers betreft, doet echt werkelijk iedereen mee. Getrainde en ongetrainde lopers, mannen en vrouwen, dik en dun, jong en oud…. En wat opvalt, is dat aan dit soort evenementen steeds meer ouderen deelnemen. Ouderen die al geruime tijd onder begeleiding en in groepsverband in training zijn. En dat is natuurlijk een prachtige ontwikkeling! Zeker vanuit het perspectief van de gezondheid en het welzijn van ouderen. Want sport en bewegen zorgt voor een betere lichamelijke en mentale conditie en het verlaagt de kans op (chronische) ziektes. Actief ouder worden zorgt dat je langer kunt blijven doen wat je graag doet en door de aanmaak van endorfine in de hersenen, als gevolg van het bewegen, voelt men zich meer tevreden en ontspannen. En het samen bewegen zorgt ook nog eens voor het nodige plezier en vertier.

Dus als u zondag 2 oktober in het Bredase bent, als deelnemer of toeschouwer, vraag na afloop eens aan een oudere deelnemer hoe hij of zij die dag en de weg er naartoe ervaren heeft. Ik weet zeker dat u geraakt en geïnspireerd zult worden door zijn of haar verhaal en dat het u aanzet om zelf ook te bewegen.

Oh ja… proost samen ook nog even met een biertje op de geleverde prestatie. Dat maakt het feest helemaal compleet!

 

Dit is een artikel uit SPRINT Magazine. Lees hier meer columns, interviews en artikelen.