Zomer in Rio
“Ik ben deze zomer in Rio de Janeiro geweest.”

Als er drie atleten van SPRINT naar Rio afreizen om te gaan strijden op de Olympische Spelen dan ben ik daar zeer trots op. Nadine Broersen uit Dongen, Pieter Braun uit Terheijden en Anouk Vetter uit Amsterdam.  Alle drie hebben ze de afgelopen jaren hun leven afgestemd om op de olympische meerkamp te kunnen staan. Ik vind dat bewonderingswaardig en zelfs ongelofelijk. Alles voor de sport opzij zetten met als doel te presteren op de Olympische Spelen.

Ook ik ontzeg mijzelf niets door ‘s nachts op te staan en te gaan kijken naar onze toppers op tv. Ik word beloond want ik zie fantastische sport met een enorme beleving. Anouk wordt 10e,, Nadine 13e en Pieter valt geblesseerd uit na het hoogspringen, als hij op een 13e plaats staat.  Als ze voor de Tv-camera’s hun prestatie komen toelichten zijn ze soms teleurgesteld en soms tevreden over een bepaald onderdeel van de meerkamp. Ze wilden zo graag superpresteren. “Maar dat is niet gebeurd”,  zeggen ze.

Ik wrijf nog eens in mijn ogen en trek eens aan mijn oren. Want ik ben het als fan niet met hen eens. Ik heb genoten, ik heb meegeleefd, ik heb aangemoedigd en ik heb trots getwitterd. Ook als je geen medaille haalt, heb je goed gepresteerd. Niet iedereen kan in de top drie eindigen. Maar dat betekent niet dat nummer 4 t/m 32 een stelletje Koekebakkers zijn! Nee helemaal niet.
Juist niet! Weg met die medaillespiegel van de NOS en het NOC*NSF.
Zuur commentaar als iemand vierde wordt. “Ze grijpt naast de medaille!
Alles voor niets geweest!”. Lekker commentaar is dat. Weet je wel hoe knap de prestatie is om alleen al naar de Olympische Spelen te mógen gaan?

Het mag duidelijk zijn voor mij zijn Anouk, Pieter, Nadine helden en voorbeelden voor de jeugd en de atletieksport.
“Maar je ziet ze nooit op de club”, hoor ik wel eens.
“Ja logisch, de toptrainers zitten op Papendal”.
“Maar Anouk komt niet uit Breda”.
“Dus?” denk ik dan.
Want ook ik woon pas een paar jaar in Breda en ben toen lid geworden van SPRINT. Stop met dit soort excuses en geniet.
Geniet met volle teugen! Want het was een geweldige sportzomer.
Zaterdag 3 september worden onze toppers gehuldigd.
Op onze atletiekbaan om 10:30 uur. Kom allemaal, juich en geniet!
Als ik aan deze huldiging denk krijg ik al kippenvel. Welke vereniging in Nederland heeft drie atleten die naar de Olympische Spelen zijn geweest en op het hoogste niveau van de sport hebben gestreden met de besten der aarde?
I don’t know!?

“Ik ben deze zomer in Rio de Janeiro geweest.”
“Echt?”
“Nee, niet echt maar het voelde wel zo!”

®n