Ook zin om een column te schrijven? Neem dan contact met de webredactie.
Column Dide: Heiligdom en vuilnisbelt
COLUMNDide is een rennend SPRINT-kind. Ze weet niets over eten, maar vindt het wel heel lekker. En leuk om over te leren en schrijven. Niets wat ze schrijft is niet waar: alle voedingsinformatie komt vanuit de diëtisten van SPRINT.
door Dide Evers | foto: Jørgen Geers
Ik ben een kind van uitersten. Ben ik mijn korte blonde haren zat? Dan gaan er lange bruine vlechten in. Heb ik een zak chips in mijn handen? Dan gaat ie op. Staat er een leuk liedje op? Ik ga te grooven.
Afgelopen jaren heb ik twee uitersten opgezocht in het zorgen voor mijn lijf.
Zo lukte het me in 2015 om het merendeel van het jaar mijn lijf als heiligdom te behandelen. Goed sporten, goed eten, goed slapen. Geen alcohol, geen toegevoegde suikers, geen eten uit pakjes, zakjes, potjes, waardoor ik niet alleen toegevoegde suiker, maar ook al die andere toegevoegde stoffen vermeed. Ook alcohol vermeed ik (laten we voor de goede orde 1 glas per maand aanhouden).
Met nog wat maanden te gaan, weet ik nu al dat het me in 2016 is gelukt het merendeel van het jaar mijn lijf als vuilnisbelt te behandelen. Sporadisch fanatiek met sport en chronisch toegewijd aan snoep, alcohol, uit eten (McDonalds is ook uit eten, toch?), en slecht slapen.
Mijn mentale en lichamelijke status 2015: ik heb me nog nooit zo goed gevoeld, huid is mooi, lijf is mooi, concentratie is goed (voor mijn doen).
Mijn mentale en lichamelijke status 2016: moe, ontregeld, +4kg, -prestaties, chagrijnig en een tikkeltje bipolair. Ik voelde me 100000% gezonder in 2015. Maar ik ben nog steeds even gelukkig met mijn leven en mijn lijf. Geluk en gezondheid, liggen ze dan toch verder uit elkaar dan ik altijd dacht?
100% SUIKERVRIJ?
Suikervrij betekent doodgaan, want suiker is je brandstof. Niemand kan zonder suiker. Daarom verafschuw ik het woord ‘suikervrij’. Het is een verkeerde benaming voor een ‘aanpassing’ in je dieet. Het woord ‘suikervrij’ wordt verschillend en ook verkeerd geïnterpreteerd. Dus bij deze: ‘Suikervrij’ betekent in het eerste plaats ‘het ontbreken van toegevoegde suikers’. En zelfs dan is het niet altijd slecht om suikers toe te voegen, als het maar in verhouding blijft.
Dit is een artikel uit SPRINT Magazine. Lees hier meer columns, interviews en artikelen.
Column Pedro: Singelloopkoorts
COLUMNPedro is kind aan huis bij SPRINT. Hij was topatleet en fanatiek trainer. Met al zijn kennis en verdiensten is hij de aangewezen persoon om het jubileumboek ‘Het gras ontgroeid: 75 jaar SPRINT te schrijven.
door Pedro Kneepkens | foto: Jørgen Geers
Al vele jaren achtereen breekt omstreeks juli de Singelloopkoorts uit in Breda en omstreken. Jong en oud blijkt besmet met een virus dat op de dag ná de Singelloop abrupt lijkt te zijn uitgewoed. Doch op de grote dag zelve kan een argeloze toerist nog wel eens verbaasd opkijken van een massale opwinding op en langs het parcours. En wat heet, massaal. De 30e editie in 2015 trok 17.700 deelnemers en zo’n slordige 80.000 toeschouwers! Toch is deze toeloop niet zo verwonderlijk. Wie googlet op ‘de derde loopgolf’ stuit bijvoorbeeld al gauw op oneliners als “de loopsport is een evenementensport geworden”, of “het streven naar een PR is ondergeschikt geraakt aan de gezelligheid”. Inderdaad. Ging vroeger hardlopen gewoon over zo hárd mogelijk lopen, vandaag de dag zie je steeds meer carnavalesk uitgedoste malloten onder de deelnemers. Deze ontwikkeling komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Maar hoezo: ‘De Bouvigneloop is dood, leve de Singelloop!’ Wel, in het door BN De Stem uitgebrachte jubileumboek ’25 jaar Singelloop’ staat een artikel onder de kop: ‘Vreemde vogels zijn zo gek nog niet’. Het betreft een interview met voormalig marathonloper Cock van Blerck. Cock was de grote animator achter de BOUVIGNELOOP met start en finish op onze eertijdse sintelbaan. Het eerste startschot hiervoor viel in 1971. Voordat het echter zover was, moest afgerekend worden met heel wat weerstand op verenigings- en gemeentelijk niveau. Cock wordt daarom geprezen als wegbereider van “de gezelligste loop van Nederland”. De 1e ‘editie’ daarvan (in 1986) werd meteen een daverend succes, maar het zal ‘het promoteam’ achter de wegatletiek in Breda veel deugd gedaan hebben dat de krant destijds kopte: De Bouvigneloop is dood, leve de Singelloop! Edoch, de 1e ‘uitgave’? Nee hoor, want tussen 1943 en 1950 werden er al singellopen georganiseerd door “de athletiekafdeeling van de Noad Advendo Combinatie” (N.A.C.) in samenwerking met SPRINT. Maar daaraan deden slechts een handvol mannen mee “op ongemakkelijk schoeisel en in atleetonvriendelijke kleding”, aldus Wouter Schelvis, onze atletiekverslaggever in het aangehaalde jubileumboek.
Dit is een artikel uit SPRINT Magazine.
Lees hier meer columns, interviews en artikelen.
Column Niels: Bewegen is een feest
ColumnNiels de Beer is betrokken bij het ‘Health Innovation’ programma van de Avans Hogeschool en de stad Breda. En is medeoprichter van de kenniskring ‘Active Ageing’. Hij geeft presentaties en lezingen over innovatie binnen de gezondheidszorg. Daarnaast is hij geboren en getogen Bredanaar en actief hardloper.
Door Niels de Beer | Foto Jørgen Geers
Gezond ouder worden
Ergens half juli kreeg ik een mailtje van de stichting de Bredase Singelloop dat ik me toch echt weer moest inschrijven voor ‘Het gezelligste hardloopevenement van Nederland’ op 2 oktober. En natuurlijk heb ik dat gelijk gedaan. Want al 31 jaar lang staat de eerste zondag van oktober omcirkeld in mijn agenda voor dit event. Want dat is het. Een supergaaf event. Met muziek van dj’s en bandjes, in een bourgondische sfeer waar duizenden mensen samenkomen in het centrum van Breda. Om elkaar te ontmoeten, een drankje te drinken, te kijken naar mensen die aan het hardlopen zijn en/of om zelf als hardloper deel te nemen. Je zou dit laatste bijna vergeten.
En wat die deelnemers betreft, doet echt werkelijk iedereen mee. Getrainde en ongetrainde lopers, mannen en vrouwen, dik en dun, jong en oud…. En wat opvalt, is dat aan dit soort evenementen steeds meer ouderen deelnemen. Ouderen die al geruime tijd onder begeleiding en in groepsverband in training zijn. En dat is natuurlijk een prachtige ontwikkeling! Zeker vanuit het perspectief van de gezondheid en het welzijn van ouderen. Want sport en bewegen zorgt voor een betere lichamelijke en mentale conditie en het verlaagt de kans op (chronische) ziektes. Actief ouder worden zorgt dat je langer kunt blijven doen wat je graag doet en door de aanmaak van endorfine in de hersenen, als gevolg van het bewegen, voelt men zich meer tevreden en ontspannen. En het samen bewegen zorgt ook nog eens voor het nodige plezier en vertier.
Dus als u zondag 2 oktober in het Bredase bent, als deelnemer of toeschouwer, vraag na afloop eens aan een oudere deelnemer hoe hij of zij die dag en de weg er naartoe ervaren heeft. Ik weet zeker dat u geraakt en geïnspireerd zult worden door zijn of haar verhaal en dat het u aanzet om zelf ook te bewegen.
Oh ja… proost samen ook nog even met een biertje op de geleverde prestatie. Dat maakt het feest helemaal compleet!
Dit is een artikel uit SPRINT Magazine. Lees hier meer columns, interviews en artikelen.
Zomer in Rio
Zomer in Rio
“Ik ben deze zomer in Rio de Janeiro geweest.”
Als er drie atleten van SPRINT naar Rio afreizen om te gaan strijden op de Olympische Spelen dan ben ik daar zeer trots op. Nadine Broersen uit Dongen, Pieter Braun uit Terheijden en Anouk Vetter uit Amsterdam. Alle drie hebben ze de afgelopen jaren hun leven afgestemd om op de olympische meerkamp te kunnen staan. Ik vind dat bewonderingswaardig en zelfs ongelofelijk. Alles voor de sport opzij zetten met als doel te presteren op de Olympische Spelen.
Ook ik ontzeg mijzelf niets door ‘s nachts op te staan en te gaan kijken naar onze toppers op tv. Ik word beloond want ik zie fantastische sport met een enorme beleving. Anouk wordt 10e,, Nadine 13e en Pieter valt geblesseerd uit na het hoogspringen, als hij op een 13e plaats staat. Als ze voor de Tv-camera’s hun prestatie komen toelichten zijn ze soms teleurgesteld en soms tevreden over een bepaald onderdeel van de meerkamp. Ze wilden zo graag superpresteren. “Maar dat is niet gebeurd”, zeggen ze.
Ik wrijf nog eens in mijn ogen en trek eens aan mijn oren. Want ik ben het als fan niet met hen eens. Ik heb genoten, ik heb meegeleefd, ik heb aangemoedigd en ik heb trots getwitterd. Ook als je geen medaille haalt, heb je goed gepresteerd. Niet iedereen kan in de top drie eindigen. Maar dat betekent niet dat nummer 4 t/m 32 een stelletje Koekebakkers zijn! Nee helemaal niet.
Juist niet! Weg met die medaillespiegel van de NOS en het NOC*NSF.
Zuur commentaar als iemand vierde wordt. “Ze grijpt naast de medaille!
Alles voor niets geweest!”. Lekker commentaar is dat. Weet je wel hoe knap de prestatie is om alleen al naar de Olympische Spelen te mógen gaan?
Het mag duidelijk zijn voor mij zijn Anouk, Pieter, Nadine helden en voorbeelden voor de jeugd en de atletieksport.
“Maar je ziet ze nooit op de club”, hoor ik wel eens.
“Ja logisch, de toptrainers zitten op Papendal”.
“Maar Anouk komt niet uit Breda”.
“Dus?” denk ik dan.
Want ook ik woon pas een paar jaar in Breda en ben toen lid geworden van SPRINT. Stop met dit soort excuses en geniet.
Geniet met volle teugen! Want het was een geweldige sportzomer.
Zaterdag 3 september worden onze toppers gehuldigd.
Op onze atletiekbaan om 10:30 uur. Kom allemaal, juich en geniet!
Als ik aan deze huldiging denk krijg ik al kippenvel. Welke vereniging in Nederland heeft drie atleten die naar de Olympische Spelen zijn geweest en op het hoogste niveau van de sport hebben gestreden met de besten der aarde?
I don’t know!?
“Ik ben deze zomer in Rio de Janeiro geweest.”
“Echt?”
“Nee, niet echt maar het voelde wel zo!”
®n
#TrotsopAnouk
SPRINT feliciteert Anouk Vetter met haar Europese titel op de zevenkamp.
Onze columnist is ook trots op haar:
Ik ben negen jaar en ik voetbal op het pleintje voor mijn huis. Garagedeuren zijn de goals.
“Wie ben jij?”, vraagt Richard mijn voetbalvriendje.
“Ik ben Johan Cruijff.” Dat uitsprekend maak ik een schaarbeweging en struikel over de bal.
Het is zaterdagavond 9 juli 2016. Zevenkampster Anouk Vetter wordt Europees kampioen!
Juichend sta ik voor de televisie. “Yeaaahh Anouuuk !!!”
De volgende dag sta ik aan de start van de ‘Brooks10 kilometer’. Een hardloopevenement over het parcours van de ½ marathon. In de ochtend hebben de Europese toppers hier gelopen. ‘s-Middags mogen de recreanten over dit parcours in hartje Amsterdam.
We staan in het groene startvak en het startschot kan elk moment klinken.
“Wie ben jij?” vraagt Richard mijn hardloopvriend.
“Ik ben Anouk”.
“Anouk?”
“Ja, Anouk Vetter”.
“Dat is een vrouw, Ron”.
“Ja, dat weet ik. Maakt dat wat uit?”
“PANG” klinkt het en we zijn weg.
Richard zweet en heeft een heel rood hoofd.
Het is superwarm die zondag en ik loop als een natte dweil.
Of zoals Richard mij toeroept: ”je loopt als een oud wijf”.
Het maakt mij niks uit. Ik ben namelijk heel even Anouk Vetter. Er staan heel veel mensen te juichen. Amsterdam lijkt wel uitgelopen om mij aan te moedigen.
Ik loop geen nieuw record en ik behaal geen ook PR.
Nee, ik ben duidelijk geen Anouk Vetter en ook geen zevenkampster.
Wel ben ik lid van atletiekvereniging SPRINT net als Anouk!
Strompelend kom ik over de finish en ik juich.
“Anouk is Europees kampioen!”
®n #TrotsopAnouk
Van het bestuur
Nieuwe voorzitter Loopsport voorgedragen
Ellen van der Zande is door het bestuur van de afdeling Loopsport voorgedragen als beoogd voorzitter van deze afdeling. Zij zal tot de ALV in november de taken alvast op zich nemen als kandidaat-voorzitter. Ellen is al een aantal jaren trainer bij SPRINT op de dinsdag- en donderdagmorgen. Tevens is zij als coördinator van de dinsdag- en donderdagmorgens al actief binnen het Loopsportbestuur.
Vacatures en vrijwilligers SPRINT
In het kader van de vrijwilligerscampagne lopen bestuursleden van onze vereniging gedurende deze maanden mee met diverse loop- en wandelgroepen om aandacht te vragen voor de vacatures bij SPRINT en om vrijwilligers te werven.
Tijdens de warming up en daarna tijdens de training gaan de bestuursleden in gesprek met de leden van SPRINT, in de hoop en verwachting dat er serieuze belangstelling ontstaat. De vacatures hangen
ook op het publicatiebord in de hal van het clubhuis.
Inmiddels zijn er beginnende en gevorderde succesvolle contacten voor de vacatures van Bestuurslid Communicatie, webmaster en penningmeester.
De campagne is nog niet ten einde. Wordt vervolgd en meld je aan!
SPRINT kan niet zonder vrijwilligers!!
Vrijwilligersfeest
Het vrijwilligersfeest is op zaterdagmiddag 17 september 2016. Noteer de datum, nader bericht volgt.
Huisregels
Op verzoek van de Algemene Ledenvergadering heeft het bestuur, na diverse leden, afdelingen en deskundigen te hebben geraadpleegd, huisregels vastgesteld voor onze vereniging. Deze huisregels zullen binnenkort op zichtbare plaatsen worden opgehangen, buiten op de accommodatie en binnen in het clubhuis.