Schrijven voor smartphone

Bijna alle bezoekers van de website gebruiken een smartphone daarvoor. Onderstaande punten helpen om leesbaarheid te vergroten.

  1. Schrijf sterke korte titels
    Omdat deze helemaal te lezen moet zijn op het kleine scherm van een smartphone. Maximaal 70 tekens inclusief spaties.
    En wat maakt een titel goed? Een sterke titel geeft alle essentiële informatie over het artikel én is intrigerend. Zorg er dus voor dat de titel informatief is, niet alles verklapt en toch nieuwsgierig maakt, zodat de bezoeker wil weten wat erin staat. Waak ervoor evenwel dat een korte titel misleidend wordt.
  2. Plaats de belangrijkste informatie vooraan
    Start met krachtige content en begin gelijk met een paar lekkere prikkelende zinnen. Het belangrijkste moet in de eerste paar zinnen staan. Dus geen inleiding maar gelijk to-the-point.
    Bedenk bovendien dat het allemaal op het kleine schermpje van een smartphone moet passen. Je hebt maar een paar zinnen waarin je de lezer moet aansporen om verder te lezen.
  3. Schrap alles wat overbodig is
    Voor mobiele content is het essentieel dat je kort en bondig schrijft. Dus zorg dat je tekst to-the-point is. Je doel moet zijn dat er zoveel mogelijk informatie op het scherm staat zonder dat de lezer hoeft te swipen of scrollen.
    Waar het om gaat, is dat je lezers weten dat je hun tijd respecteert. Elk woord, elke zin, elke alinea moet raak zijn.
  4. Gebruik geen afkortingen of moeilijke woorden
    Meisjes pupillen A leest voor iedereen een stuk prettiger dan MPA.
  5. Maak korte alinea’s
    5 zinnen per alinea op een computerscherm lijken niet veel, maar op een smartphone is het al snel intimiderend veel. Lezers raken snel verdwaald in lange alinea’s. Maak een alinea gemiddeld tussen de 30 en 60 woorden. Gebruik de witregel dan ook vaker dan je gewend bent.
  6. Maak de tekst scannable
    Wat doe jij als eerste als je blog opent op je mobiel? Je scant snel de tekst en checkt of het artikel interessant is. Maak de tekst scannable door gebruik te maken van:

    • Tussenkopjes: geven de lezer houvast en overzicht. Maak tussenkoppen die aangeven waar de tekst over gaat, zodat ze een mini samenvatting geven van wat er gaat komen.
    • Bullet points: geven net als tussenkopjes houvast.
  7. Ga spaarzaam om met afbeeldingen
    Uit onderzoek blijkt dat smartphone gebruikers veel meer naar afbeeldingen kijken dan tekst. Als de afbeelding niets toevoegt, gebruik het dan niet.
  8. Lees je blog op klein formaat voor je ’t plaatst

Aanleveren kopij

Om extra werk voor jezelf en de webredactie te voorkomen zijn er enkele regels waaraan je moet houden aan je een bericht inzendt:

  • Tekst en afbeeldingen afzonderlijk afleveren.
  • Tekst in word of als platte tekst. Dit laatste heeft de voorkeur. Alles wordt namelijk als platte tekst in het bericht geplakt.
  • Afbeeldingen in jpg- of pgn-formaat. Afmetingen van de afbeelding is bijvoorkeur 1024 px breed of hoog. Niet kleiner dan 300 px.
  • I.v.m. de auteurswet geef altijd op wie de fotograaf is. En zorg dat je toestemming hebt om de foto te gebruiken. Zonder deze toestemming wordt de foto niet geplaatst.
  • De webredactie bewerkt geen foto’s. Dus zorg dat de foto direct te gebruiken is.
  • Hetgeen op de afbeelding moet herkenbaar zijn. Bedenk dat de afbeelding ook op de smartphone goed moet overkomen. Controleer niet alleen of de foto op de smartphone scherp is maar ook op een beeldscherm van een tablet of computer.

Over de plaatsing van een bericht beslist de webredactie. Het inzenden van een bericht geef dan ook geen recht op plaatsing.