INTERVIEW Michiel van Nispen is Tweede Kamerlid namens de SP. In zijn portefeuille heeft hij Justitie en Sport en hij staat op een verkiesbare 7e plaats. Michiel is lid van SPRINT en traint 3 keer per week. Hij loopt de marathon in 2.48 en strijdt al jaren mee tijdens de Mastboscross. Dus ook zondag 29 januari 2017.

Tekst: Ron Bekker | Foto’s: Frans van den Bemd

De schoonheid van vies worden

TEAMMAPITO_MichielvNispen_Lake-13

Hoeveel jaar ben je lid van SPRINT?

Op mijn twaalfde ben ik naar onze vereniging gekomen. Eerst zat ik op voetbal, aangestoken door de euforie rond het Nederlands elftal in 1988. Ik wilde ook Marco van Basten zijn. Maar het bleek dat ik te fanatiek was voor voetbal. Ik was niet zo’n leuk spelertje voor mijn medespelers en mijn tegenstanders in die tijd. Mijn moeder was lid van SPRINT en heeft mij een keer meegenomen naar de atletiekbaan. Ik bleek goed in hardlopen te zijn. Op de andere kinderen had ik een achterstand wat technische atletiekonderdelen betreft, zoals discuswerpen en hoogspringen. Dus ben ik mij gaan toeleggen op de looponderdelen.

Op welke sportprestatie ben je trots?
Mijn top 10 plek bij de NK Cross in 2011 en bij de NK baan in 2013 werd ik 7e op 5000m in het Olympisch stadion in Amsterdam.

Breda of Den Haag?
Breda natuurlijk. Daar woon ik met mijn vrouw en twee kinderen. Ik heb daar mijn familie, vrienden, SPRINT en de geweldige bossen rondom de stad. Ik ben in Den haag voor mijn werk. Soms moet ik daar wel eens overnachten. Dan baal ik, want ik ben graag bij mijn gezin. Ik heb nu mijn tweede paar hardloopschoenen in Den haag liggen. Kan ik ‘s ochtends gaan hardlopen naar de pier in Scheveningen. Dat is dan wel weer leuk, rennen over het strand is een mooi begin van de dag.

Loop je wel eens met een collega van de Tweede Kamer?
Nee, dan ga ik liever zelf meteen, zodra ik wakker ben en ik loop dan ook graag mijn eigen tempo. Tijdens een SP-conferentieweekend loop ik wel eens met een paar partijgenoten.

Heb je wel eens gedacht aan een triatlon?
Nee, daar ga ik niet aan beginnen. Ik heb vier zwemdiploma’s maar een borstcrawl kan ik niet lang volhouden. Het kost veel tijd om dat te leren en die tijd heb ik nu niet. Respect voor diegenen die drie onderdelen zo goed beheersen!

TEAMMAPITO_MichielvNispen_Veters-7

Hoe lang zijn je werkdagen?
Dat wisselt, maar ik maak wel lange dagen ja. Vaak kan ik pas na 20:30 uur mijn rondje hardlopen, wat eten, soms nog even doorwerken en dan weer naar bed. Hangen op de bank is er voor mij niet bij. Het zijn lange dagen maar ik heb dat ervoor over. Ik vind het een eer om volksvertegenwoordiger te mogen zijn en dat wil ik ook graag blijven. Een ministerpost zou ik niet snel innemen want dan heb je helemaal geen vrije tijd en daarbij zijn het vooral uitvoerders van het afgesproken beleid.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of olympisch kampioen?
Ja, dan is die vraag snel beantwoord: olympisch kampioen natuurlijk!

Wat vind je heel lekker maar is slecht voor je gezondheid?
Appeltaart vind ik heerlijk en een speciaal biertje ook. Maar ik heb geen speciaal dieet en eet over het algemeen wel gezond, ook omdat ik gezond eten (zoals fruit) ook echt lekker vind. Mijn vrouw is vegetariër en we hebben twee kinderen, dus we eten thuis veel groenten en gezond. Ook eet ik gemiddeld twee keer per week in het restaurant van de Tweede Kamer. Dat is beslist geen bedrijfskantine. Het eten is er verantwoord en goed.

Hardlopen bij SPRINT of alleen rennen?
Als ik tijd heb graag met de groep! Ik zit in de specialisatie midden/langeafstandlopers. We trainen vaak in Dorst. Daar zijn veel heuveltjes en het is er bijzonder mooi. Als ik alleen loop, kom ik tot rust en kan ik goed over zaken nadenken. Maar mijn voorkeur heeft lopen met de groep. Bijkletsen en het sociale aspect plus in het bos zijn, dat vind ik echt heerlijk.

Wat is je favoriete afstand?
Dat zijn bijna alle afstanden van de 10 kilometer tot de marathon. Ik merk dat ik op elke afstand op een gegeven moment mijn beste prestatie heb bereikt en niet sneller kan. Nu ik alle afstanden heb gelopen, haal ik voldoening uit het lopen van mooie marathons (zonder PR-ambities), in de stad of juist in het buitengebied, maar soms ook om als ‘pacer’ of ‘haas’ voor iemand te dienen. Ik houd dan het tempo zo hoog of in de juiste snelheid, dat mijn medeloper(s) hun beoogde tijd kunnen halen. Het geeft veel voldoening om iemand te helpen.

Veel zitten is niet zo gezond. Hoe doe jij dat?
Zitten is het nieuwe roken en daarom heb ik een voorstel ingediend om staand te gaan vergaderen. Dit verzoek is ook aangenomen dus nu gaan we op 21 november, als we de begroting Sport behandelen, staand vergaderen in de Tweede Kamer. Dat is een primeur.

Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017, spannend?
Ik hoop dat we met 21 zetels in de kamer komen, dan zouden er 2 Bredase SP-ers in de Kamer komen. En dat er een zo links mogelijk kabinet komt. De individualisering en de oneerlijke verdeling door dit rechtse kabinet heeft lang genoeg geduurd. Het wordt tijd voor een ander beleid. De SP wil daarom een linkse coalitie sluiten.

Wat ga jij doen om dat te bewerkstelligen?
Mijn verhaal probeer ik aan zoveel mogelijk mensen te vertellen en over te brengen. Bijvoorbeeld dat ik een wet heb gemaakt waardoor basisschoolkinderen meer en beter bewegingsonderwijs krijgen. Ook vraag ik aandacht voor ‘The Daily Mile’ op basisscholen. En bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het recht. Met dit soort voorstellen hoop ik vertrouwen te verdienen. Maar het is aan de kiezer.

Mag ikzelf ook nog een vraag stellen?
Natuurlijk, Michiel. Ik hoop dat iedereen van SPRINT zich betrokken toont bij de koers van Nederland in ieder geval gaat stemmen op 15 maart 2017. Dat mag natuurlijk op mij zijn of een van mijn SP-collega’s.

Ik wens je veel succes Michiel en dan gaan we nu hardlopen door het ‘modderste’ bos van Nederland. Want ook Michiel van Nispen zal aan de start staan van de Mastboscross op 29 januari 2017.

 

Dit is een artikel uit SPRINT Magazine. Lees hier meer columns, interviews en artikelen.